Pongrácz

Pongrácz är inspirerad av Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, vars visioner och visdom utvecklade vinnäringen i Kapprovinsen. Desiderius Pongrácz kom till Sydafrika 1956 efter att ha flytt undan revolten i hemlandet. Innan dess tillbringade han 12 år som krigsfånge i Sibiriens saltgruvor.
Desiderius Pongrácz var utbildad oenolog och han hade stora kunskaper om ädla druvsorter och hur man framställde vin enligt champagnemetoden när han kom till Sydafrika. Hans kunnande ledde till kvalitetshöjning av vinodling och vintillverkning i framför allt Kap-provinsen. Ett av hans skötebarn var tillverkning av mousserande viner som framställdes enligt champagnemetoden. Det vill säga att vinet framställts genom att genomgå en andra jäsning på butelj. I Sydafrika går framställningsmetoden under namnet ”Méthode Cap Classique” då namnet Champagne endast får användas i Champagne, Frankrike. För att hedra Desiderius Pongrácz har man uppkallat vinet efter honom.

Varför arbetar vi med denna producent?

Det är en ära att få arbeta med Desiderius Pongrácz mousserande viner som är av väldigt hög kvalitet och som alltid rankas väldigt högt av svensk och internationell press.

Grundat: Första vinet framställdes 1991

Distrikt: Western Cape

Vingårdsareal: En del av druvorna kommer från egna vingårdar men man köper också in druvor från specifika vingårdar

Produktionsvolym: Mellan 1 till 1,5 miljoner buteljer.

Exportandel: 45%

Hemsida: www.pongracz.co.za/

Producentens viner

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.