Couly – Dutheil

Detta är Loiredalens mest berömda rödvinsproducent och den drivs idag av bröderna Pierre och Jacques Couly. Man äger själv den oerhört berömda egendomen Clos de l’Echo och även Clos de l´Olive.
Vinanläggningen är ultramodern. Ingenting lämnas åt slumpen. Druvor som skördas vid lätt fuktig väderlek varmluftstorkas på sorteringsbanden.

Själva lagringskällaren ligger nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen varierar på max 1 grad mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på ekbarriquer.
Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån.
Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!

Även om man inte är en ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter.
Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och lövförskörd förbättrat klasarnas mognadsprocess. Ingenting lämnas åt slumpen.

Alla klasar skördas för hand och vinerna klaras på mycket traditionellt sätt fortfarande med äggvita. . Vinerna filteras ytterst lite och för de stora vinerna inte alls.

Varför arbetar vi med denna producent?
Detta är Loiridalens svar på Chateau Petrus och man är faktiskt släkt med just Christian Moueix. Under stora år producerar men mer lagringsdugliga viner på sin älskade Cabernet Francdruva än man gör i Bordeaux. En oerhört kvalitetsmedveten producent som vi är så stolta för att få jobba med igen efter tiden på Premium Wines. Detta kan vara vår tekniskt mest avancera vinproducent vid sidan om Vega Sicilia. Deras viner finns mig veterligt på samtliga trestjärniga restauranger i Frankrike Detta är bland världens största röda viner och bland våra absoluta favoriter. Så eleganta och så långlivade. Du tröttnar aldrig på en stor klassisk Clos dÉcho från ett stort år. Sedan har man humor här och brukar påpeka att man är kusiner med berömda Moueix i Pomerol. Båda familjerna härstammar från Correze regionen i Sydfrankrike och båda lämnade denna men Moueix flyttbil klarade bara att ta sig till Pomerol i Bordeaux medan Couly bilen lyckades komma fram till Loire och Chinon.

Grundat: 1920

Distrikt: Loiredalen, Chinon, Bourgueil och St Nicolas Bouru

Vingårdsareal: 100 egna och 50 kontraktsarrenderade

Egen produktion: 60 %

Produktionsvolym: Ca 800.000 buteljer

Exportandel: 20%

Vinmärke: Arnaud Couly Dutheil

Hemsida: www.coulydutheil-chinon.com

Producentens viner

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.