Jacobsdal Estate

Cornelis Dumas tog över egendomen efter sin far som hastigt gick bort när Cornelis bara var 21 år gammal, sedan dess har Cornelis inte ändrat på någonting väsentligt. Att satsa fullt ut på en enda druva som han gjorde var helt unikt i Sydafrika på den tiden och även idag. Valet av Pinotage som ”sin” druva är helt unikt. ”The winemaker is the smallest part of influence” säger Cornelis.
Cornelis har numera hjälp av sonen Hannes med vinproduktionen.

På Jacobsdal låter man vinerna växa i buskform. Pinotage är en druva med tjockt skal så röta är aldrig något problem, druvan hämtar lätt karaktär av jorden men man måste beskära extra hårt för att få ett bra vin. Stockarnas ålder är 25 – 35 år och ingen konstbevatting förekommer. Vinet jäses i öppna cementkar och man använder enbart naturlig jäst vilket man varit totalt ensamma om under väldigt många år. Även sekundärjäsningen får ske spontant. Själva huvudjäsningen varar i ca 10 timmar i öppna jäskar innan vinet förs över till slutna cementtankar där jäsningen avslutas. Allt övervakas minutiöst av Cornelis själv. ”jag har mycket sunda druvor – jag har aldrig haft en misslyckad jäsning här trots naturjäst sedan jag tog över 1966.” – säger Cornelis stolt.
Cornelis mål är alltid att producera maximalt långlivade viner och de brukar vara som bäst runt 15 år gamla, detta utan att vara överdrivet tanninrika.

För ett par år sedan släppte Cornelis helt sensationellt ut ett nytt vin till på marknaden, nämligen en Cabernet Sauvignon, som mottogs med stående ovationer av en enig vinpress. Han gör detta vin på precis samma sätt som Pinotagevinet! Cabernet Sauvignon 2003 vann i början av 2007 guld vid SelectionMondiales 2007 i Quebec. Bara totalt 10 guld delades ut och två av dem gick till Sydafrika. Ett av dessa till Jacobsdal och Cornelis!!
Cornelis hade således tagit ett nytt steg på sin annars så konsekventa vinvandring. En sann vinartist. Om 30 år kanske vi får se ytterligare ett vin härifrån.

Cornelis syster som bor i Holland är idag världens högst betalda kvinnliga konstnär. Konstnärsarvet märks även tydligt hos Cornelis vars viner är ”a pice of Art” det med.

Varför arbetar vi med denna producent?: Det finns få vinpersonligheter vi hellre vill jobba med och vi beundrar denne mästare och blyge vinfilosof. Ödmjuktet och envishet i en sällsamt enastående blandning. Cornelis är en vinmakarikon och vad vore pinotagedruvan utan Cornelis Dumas. Egentligen förstår man inte fullt ut i Sydafrika hur stor Cornelis är. Han är lika stor för sin älskade Pinotage som Dom Perignon en gång var för Champagne. Det är ett privilegium att få arbeta med denne man.

Grundat: 1916

Distrikt: Stellenbosch

Vingårdsareal: Egendomen är 265 ha stor och 85 ha är planterade med vin

Egen produktion: 100%

Produktionsvolym: 120 000 liter

Exportandel: 50%

Hemsida: www.jacobsdal.co.za

Producentens viner

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.