När många vinproducenter ängsligt försöker känna av trenden bland konsumenter, finns andra som gör samma vin om och om igen. Som La Rioja Alta, hyllad producent av världens vinexperter. Men det betyder inte att tiden stått stilla.

Vinerna från Rioja kan vara moderna, klassiska, endruvsviner eller druvblandningar. Det kan vara vitt med markerad fruktighet eller viner med påtaglig fatkaraktär. Roséerna görs gärna på Garnacha och det produceras idag alltfler endruvsviner, gärna på Tempranillo men även på de lite mer ovanlig Mazuelo och Graciano. Visst är det så att flera producenter lägger stor vikt vid omvärldsbevakning. Känner lite med pekfingret åt vilket håll det blåser och så försöker man tillverka ett vin som ska ta världen med häpnad.

Eller så har man en benhård tro på sin egen förmåga. Tjockskallighet eller högmod, stark tilltro till sin egen produkt är det i alla fall. En produkt som är samma år efter år, men som ändå blir bättre och bättre. Det kanske allra bästa exemplet på den där subtila förändringen, när man skruvar åt produktionen så att vinet blir detsamma fast bättre, hittar vi i Riojas inofficiella huvudstad Haro. På bekanta gatan Barrio de las Estaciones ligger nämligen La Rioja Alta, bodegan med samma namn som ett av tre underdistrikt i DOCa Rioja. Och där har den legat sedan grundandet 1890, 10 juli för att vara exakt.

Under slutet av 1800-talet började Rioja etablera sig som en stormakt i vinets värld. Efter att vinlusen härjat fritt i Frankrike, var det många producenter från Bordeaux som hittade hit och var med att lägga grunden till det vi ser idag: mycket långlivade viner som mognar på amerikanska fat, viner på flera druvor. Idag, alltså snart 150 år senare, jobbar Rioja Alta som samma sätt: långlivat vin på de för området klassiska druvorna, Tempranillo, Garnacha, Mazuelo och Graciano. Ett endruvsvin av sammanlagt en handfull diton, gör de, Viña Alberdi på 100 procent Tempranillo.

”Det är precis detta som är det klassiska Rioja”

Annars är allt sig likt: druvblandningar som vilar på amerikanska fat och släpps först när de är drickbara. Men vinernas stora förtjänst ligger i att de också går att lagra, länge, flera decennier. Det är mer en fråga om vilken mognad man vill ha på vinet som avgör.

Det är precis detta som är det klassiska Rioja, denna närmast magiska förmågan att skapa viner som överlever flera generationer. Och samtidigt, som La Rioja Alta, lyckas ta med sig detta en bra bit in på 2000-talet genom att hela tiden göra vinerna lite bättre, en nyans hit eller dit. Detta samtidigt som många möjligen gått bort sig och tagit alldeles för stort kliv framåt. För att nu backa. För det är just det här vi vill ha. Konsumtionsmönstret pekar åt precis denna riktning, alltså det vin som gör Rioja unikt och omöjligt att kopiera.

Ikonvinerna från egendomen är Gran Reserva 890, en hyllning till året 1890 då La Rioja Alta skapades, samt Gran Reserva 904, likaledes ett hommage till år 1904 då La Rioja Alta och Bodegas Ardanza gick samman till ett vinföretag.  I sin klassisktraditionella stil får vinerna för varje ny årgång som släpps alltid höga poäng av vinexperter världen över, något man kanske kan uppleva som motsägelsefullt då trenden tidigare varit en närmast enahanda vurm för endruvsviner med närmast oproportionerlig strävhet och massiv fruktorientering. Det har inte varit en era för elegans, trots allt. Ändå ser vi hur dessa viner, 904 är en druvblandning på Tempranillo och Graciano, och 890 på samma två druvor samt Mazuelo, överlevt och snarare stärk sina positioner.

La Rioja Alta sprider emellertid sina vingar. Idag äger de bodegan Torre de Oña i Rioja, Aster i Ribera del Duero och Lagar de Cervera i Rías Baixas, Albariño-land. Vad som kännetecknar La Rioja Alta, vi kan kalla det för en företagsprofil, är att vinerna alltid ska drivas av ett tydligt ursprung, oavsett om det är vitt, friskt med gräsiga toner från Galicien eller vibrerande blåbärsfrukt med friska inslag från Ribera del Duero. Kvalitet ska vinerna ha men de får aldrig präglas av ett ängsligt experimenterande i vineriet med syfte att nå snabb framgång.

Har man som La Rioja Alta satt sina avtryck på vinkartan sedan 1890, varit stenhårt konsekventa under den tid Rioja fick massiv kritik för att de inte hängde med i vinutvecklingen, och hela tiden sett till att man gjort bättre och bättre vin, då vet man också att visionen fungerar. Oavsett sida av både sekel och millenier vi befinner oss i.

Text: Johan Franco Cereceda

LÄS MER OM SPANIEN AV JOHAN FRANCO CERECEDA
    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.