Neethlingshof Estate
Neethlingshof är medlem i Biodiversity & Wine Initiative som är en föregångare mellan Sydafrikas vinindustri och sektionen för bevarande av Sydafrikas natur. Man kan beskriva det som att de arbetar på liknade sätt som på ekologiska vingårdar men har gått steget längre, då man vill bevara sydafrikas natur och växtkultur. Farmen är även Integrity & Sustainability Certifierad.
I Neethlingshof vingårdar arbetar man för att allt ska vara så naturligt som möjligt, varför man tagit bort en del av vinet och istället planterat buskar och träd där. Dessa ”öar” med naturlig vegetation drar till sig insekter, små reptiler och olika sorters däggdjur som stormtrivs och håller de onyttiga skadedjuren i schack. Man har även satt upp höga stolpar i vingården för att få dit ugglor som livnär sig på möss och andra gnagare som skadar vinrankorna, ugglorna älskar att vara på Neethlingshof och det finns idag ett stort antal ugglepar som bosatt sig på egendomen. Eftersom det finns orm arbetar man också mycket med att utbilda personalen som arbetar i vingårdarna hur man hanterar dessa då de är nyttodjur och inte får dödas. Tack vare deras naturliga tänk så har det sydafrikanska kattdjuret ”Caracal” eller ”Rooikat” nu flyttat tillbaka från bergen till gården och idag får de till och med ungar där. I Neethlingshofs prestigeserie ”The short story Collection” som fokuserar på gården filosofi och historia har man viner uppkallat både efter ugglorna och Caracal.
Neethlingshof vingårdar sträcker sig över mjukt böljande sluttningar med närhet till Atlanten, vilket har stor effekt då den svala vinden därifrån kyler ner vindruvorna under mognadsperioden. Vingårdarna ligger på en höjd mellan 85 till 250 meter. Här är det De Wet Viljoen som är vinmakare. Trots sina professionella kunskaper så har han haft ett samarbete med professor Ebon Archer (Sydafrikas främste expert på odling och växtkultur). De Wet har omvandlat egendomen i grunden. De väsentligaste förändringarna är att de har återskapat den ursprungliga vinkulturen med de naturliga inslagen i miljön.
Denna undersköna, historiska farm erbjuder inte enbart ett vackert sceneri, det visar också den traditionella Kap-kulturen och här återspeglas de bästa influenserna av Afrika såväl som Europa. Neethlingshof Estate har i mer än 100 år gjort kvalitetsviner. Neethlingshof Estate är 273 hektar stor, av vilka 165 hektar är planterade med vin. Odlingarna består av 55 procent blå- och 45 procent gröna druvor.
Neethlingshofs historia spänner över 300 år. Redan 1692 började den tyske bosättaren Willem Barend Lubbe att odla farmen som han fått i förläning av Simon van der Stel. Han gav egendomen namnet De Wolwedans (vargdans), vilket berodde på ett misstag då han förväxlade kringstrykande schakaler på egendomen, med vargar.
Efter Lubbe kom Neethlingshof att ägas av familjen Marais som byggde både vinkällare 1802 och huvudbyggnad 1814. Den som gjorde detta var den berömda änkan Maria Magdalena som dekorerade gaveln på huvudbyggnaden med sex stiliserade blommor (henne själv och hennes fem barn. Vilket blivit impulsen och namnet till det senaste framtagna presitigevinet ”Six Flowers) Deras svärson Marthinus Neethling fick smeknamnet Lord Neethling, inte för att han var en Lord på riktigt men han utstrålade viktighet och var auktoritär. Det var under hans tid som egendomen döptes om till Neethlinghof.
Neethlingshof är mycket berömd för sina söta viner och deras Maria Magdalena Noble Late Harvest har vunnit »South African National Champion Noble Late Harvest» åtta år i rad – bara det ett rekord inom vinindustrin Totalt har man utsetts till Sydafrikas bästa ädelsöta vin 13-15 gånger. Rekord det med. Neetlingshof Estate utsågs till bästa Winery år 2002.
Neethlings dotter gifte sig med Jacobus Louw och egendomen kom att höra till familjen Louw i 100 år. En ny era började 1963 då Jannie Momberg köpte egendomen. Gys van der Westhuizen som skött farmen för familjen Louws räkning sedan 1950 fortsatte att sköta den under Mombergs tid.
År 1973 tog sonen Schalk van der Westhuizen över som chef och vinmakare. Han stannade här som chefsvinmakare i 28 år innan han övertog ansvaret för ALTO Estate efter Hempies de Toit år 2001. Skalk efterträddes av Philip Constadius som sedan lämnade över stafettpinnen till De Wet Viljoen.
År 1985 köptes Neethlingshof av finansmannen Hans-J Schreiber. Efter hans tillträde har stora investeringar gjorts både vad det gäller renoveringar och omplanteringar av vingårdar.
I juli 1999 skapade Distillers Corporation numera Distell tillsammans med Schreiber ett nytt företag: LUSAN Holding (Pty) Ltd. Det operativa namnet för detta »joint venture» är Lusan Premium Wines (Pty) Ltd. Det är ansvarigt för vinodlingarna och vinproduktionen av de tidigare distillersägda egendomarna Le Bonheur, Uitkyk och Alto tillsammans med de då av Schreiber ägda Neethlingshof, Stellenzicht, Olives och Hillandale, vilka säljs under namnen Neethlingshof Estate och Stellenzicht Vineyards. Lusan Premium Wines ägs till 50 procent av Distell – 50 procent av Hans-J Schreiber. Styrelseordförande för Lusangruppen är Hans-J Schreiber.
Varför arbetar vi med denna producent?
Helägd egendom av LUSAN och en del av Cape Legends så det är självklart men dessutom är det en mycket stor egendom och bedövande vacker och med en utmärkt restaurang som varje år besöks av imponerande 45.000 gäster. Mycket hög lägstakvalitet härifrån och med en dynamisk ung vinmakare i De Wet Viljoen. Om man bara har tid att besöka ett litet fåtal vingårdar under sitt Sydafrika besök är Neetlingshof Estate ett självklart val.
Grundat: 1692
Distrikt: Stellenbosch
Vingårdsareal: 165 hektar planterade av totalarealen 273 hektar
Egen produktion: 100%
Produktionsvolym: 420 000 liter
Exportandel: 50%
Hemsida: www.neethlingshof.co.za
Producentens viner