En Gran Rioja Reserva från vindistriktets mest klassiska och välrenommerade producent, La Rioja Alta.
Komplex, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av plommon, korinter, tobak, choklad, ceder och nötter. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
För att ett rött vin från Rioja ska få erhålla beteckningen Gran Reserva krävs det att det mognadslagras i minimum 60 månader, varav minst 24 månader på ekfat och 36 månader på butelj. La Rioja Alta lagrar dock sina Gran Reserva-viner betydligt längre i fat.
Ek är central för åldrandet av La Rioja Altas viner, därför tillverkar man egna fat som är hantverksmässigt gjorda och uppgår till cirka 30,000 stycken. Varje fat i vinkällaren övervakas individuellt och med stor omsorg. Ekfatslagring intensifierar färgen av vinet och gör att vinets naturliga tanniner blir mjukare. Lagringen tillför också toner av vanilj och kryddig karaktär, på La Rioja Alta tror man på att ett perfekt fat är en del vinets storhet.
97p/100p James Suckling
“Wonderful purity of fruit with a strawberry, currant and plum character. Full and velvety body with ultra-fine tannins and a delicious fresh and fruity finish. Classic Rioja style. Que lindo!”
95p/100p Robert Parker
“…combining developed notes of meat, spices, leather and balsam with almost cherry-like aromas. The palate feels balanced and elegant, with fine-grained and fully resolved tannins and great acidity.”