Fröknäcke med citronricotta, karamelliserad lök och fikon

10 portioner 15 minuter Bubbel

Vegetariskt småplock som går snabbt att tillaga och smakkombinationen är ljuvlig. På krispiga fröknäcket, som kan bytas ut mot rostad baguette, ligger en krämig citronricotta, karameliserad lök, färska fikon och kryddig timjan.

Citronricotta
1 frp ricotta
1 citron, citronzest av en hel citron
Olivolja
Salt
Nymald svartpeppar

Karamelliserad lök
2 gula lökar
1 msk rapsolja
2 msk smör
1 nypa strösocker
1 nypa salt
1 msk vatten

Topping
Färska fikon
Kruka färsk timjan
Ev honung
Olivolja

 

Recept: Anna Karlsson @foodbyannak | Foto: @foodbyannak

Blanda 1 burk ricotta, citronzest (yttersta skalet på en citron) från 1-2 citroner, smaka av med salt, nymald svartpeppar och olivolja.

Skiva löken, stek löken på medelhög värme i rapsolja i en stekpanna tills den är mjuk, glansig och karamelliserad.
Tillsätt vatten, socker och rör om ordentligt. Smaka av med salt. Avsluta med en klick smör och stek vidare en minut.

Rosta eller stek brödet gyllenbrunt i smör.
Bred ricotta på brödet eller fröknäckebrödet toppa med löken och en skiva fikon.
Avsluta med timjan.(Addera honung för en sötare variant, smaksak)
Ringla över olivolja och servera direkt.

Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.