Exklusiv lansering!
Pongrácz BLANC de BLANCS

Prisbelönt  mousserande kvalitetsvin från Sydafrika
– Méthode cap classique –

Premiärlansering av Pongrácz blanc de blancs, lyxiga bubblor från Sydafrika. Pongrácz Blanc de Blancs är ett mousserande vin från Sydafrika framställd enligt méthode cap classique, ett vin framställt till 100% av den gröna druvan chardonnay vilket gör vinet till en “Blanc de Blancs”. Vinet har en mycket elegant smak med hittar du inslag av äpplen,
kex, honung och apelsin. Har nyligen prisats med guldmedalj i Michelangelo International Wine and Spirits Awards.

 

 

 

Méthode Cap Classique

Sydafrikas svar på champagne! Pongrácz är framställd enligt Méthode Cap Classique. Méthode Cap Classique, även kallad MCC, innebär att man precis som i Champagne använder sig av traditionell metod genom en andra jäsning på flaska. Vid framställningen används oftast de tre olika druvsorter som finns i champagne; Chardonnay, Pinot Noir samt Pinot Meunier. Man använder sig av samma druvor som i Champagne; pinot noir och chardonnay.

 

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs betyder “vitt vin av vita” vilket innebär att vinet är gjort av enbart gröna druvor. När det står Blanc de Blancs på etiketten betyder det att vinet är gjort av enbart chardonnay som är den vanligaste godkända gröna druvsorten i champagnetillverkning. Chardonnay som druva ger ofta lite syrligare och friskare mousserande viner.

Godkända druvsorter i champagnetillverkning:

– Pinot meunier
– Pinot Noir
– Chardonnay

Ytterligare några få druvsorter är tillåtna men väldigt ovanliga

 

Pongrácz är inspirerad av Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, vars visioner och visdom utvecklade vinnäringen i Kapprovinsen. Ett av hans skötebarn var tillverkning av mousserande viner som framställdes enligt champagnemetoden. Det vill säga att vinet framställts genom att genomgå en andra jäsning på butelj.

Desiderius Pongrácz var en pionjär inom sitt område och bidrog till att forma nya vinodlingsmetoder. Han var författare till ett antal böcker och producerade många vetenskapliga publikationer. Hans mest kända bok, Praktisk vinodling, publicerad 1978, används fortfarande av studenter idag. Genom sin och sin landsman Dr Julius Laszlos expertis inom ramen för företaget Distell började innovativa producenter som Danie de Wet plantera nya internationella druvor, särskilt Chardonnay och Sauvignon Blanc.


Art.nr 58385 – 750 ml – 150 kr

 

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.