Tonfisk och lax “sashimi”

2 portioner 30 minuter Bubbel

  • 300g tonfiskfilé eller laxfilé (salm
  • Sesamfrön, vita och svarta
  • Salladsdressing eller vinägrett
  • 5 dl Apelsinjuice
  • 50g smör i kalla tärningar.
  • Olja
  • Salt
Recept: Thea Engvik | Foto: Lina Eidenberg Adamo
  1. Reducera apelsinjuicen tills den liknar lös sirap i konsistensen.
  2. Skär fisken i långa rektanglar på 2cm X 2cm X filéns längd.
  3. Dela salladen i tunna stjälkar och häll i en färsk vinägrett.
  4. Blanda sesamfröna, salta lite och vänd ner fisken så att alla sidor täcks.* Hetta upp pannan på hög värme, tillsätt rejält med olja och stek filén snabbt på alla sidor. Utsidan ska vara gyllene, men fisken ska inte vara genomstekt.
    * Strax före servering; rör ner kallt smör lite i taget i den reducerade apelsinjuicen. Det är viktigt att det är varmt, men inte nära att koka.
    * Skär filén på mitten eller i fina bitar och servera med såsen och salladen.
    *Detta är väldigt vackert, men ger också en fantastisk konsistens och nötaktig smak som kompletterar fisken.
    *Det är lämpligt att använda en het teflonpanna som har ett tunt lager olja.
    *Om såsen blir för varm eller för kall separerar den, så det är en bra idé att ta av grytan och lägga den på en medelvarm platta.
Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.