Ramensoppa med kyckling
4 portioner
40 minuter
Vitt vin
Det finns massvis av varianter på klassisk ramen, som kommer från Japan. Soppan är riktigt god, smakrik och värmande. Här är vår variant på den populära nudelsoppan!
- 4 klyftor vitlök
-
4 tsk färsk ingefära
-
3 tsk röd chilipeppar
-
1/2 msk rapsolja
-
2 l vatten, börja med 1,5 och tillsätt mer efter eget tycke
-
6 msk kycklingfond
-
3,5 msk japansk soja
-
1 msk flytande honung
-
1,5 msk vitvinsvinäger
-
200 g shiitakesvamp, färsk
-
60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
-
1,5 msk sesamolja
-
200 g äggnudlar
Topping
-
300 g kycklingfilé
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
1/2 msk rapsolja
-
2 st ägg
-
60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
-
1/2 st röd chilipeppar
-
100 g böngroddar
-
1 st lime
-
1/2 kruka färsk koriander
Recept: Tasteline.se
|
Foto: Tasteline.se
Kyckling:
1. Sätt ugnen på 165 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna.
2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta.
3. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min. Skär sedan i skivor.
Ramensoppa:
4. Skala och riv vitlök och ingefära samt finhacka chilipeppar. Fräs i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30 sek.
5. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 min.
6. Skiva svampen och strimla salladslöken.
7. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min.
8. Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.
Topping:
9. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 4-5 min. Spola dem i kallt vatten.
10. Skala och halvera äggen.
11. Skölj och strimla salladslök och chilipeppar. Skölj böngroddarna och skiva limen i klyftor.