Polpette al sugo – Italienska köttbullar i tomatsås

4 portioner 40 minuter Rött vin

De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda och går alltid hem.

  • 400 g pasta av valfri sort
  • 500 g nötfärs
  • 1/2 dl ströbröd el 1 skiva vitt bröd
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 liten gul lök, riven
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 knippe färsk oregano
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Citronzest av 1/2 citron
  • Olivolja
  • Salt, ca 1 tsk
  • Nymald svartpeppar

    Tomatsås

  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1/2 färsk röd chili
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 knippe färsk basilika
  • Olivolja
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
Recept: @foodbyannak | Foto: @foodbyannak

Finriv lök, pressa vitlöksklyftan, riv parmesanosten och blanda ner allt utom färsen. Låt det vila i cirka 10 minuter så att ströbrödet får svälla lite, smaka av.
Blanda ner nötfärsen och forma ca 20 köttbullar. Låt köttbullarna vila i ca 10 min. Använd en stor stekpanna, som både ska rymma köttbullarna och tomatsåsen.
Stek dem i olivolja i ca 5 min, lägg upp på ett fat och ställ åt sidan. De ska puttra i tomatsåsen också, så ingen panik att de inte är färdiga.

Till tomatsåsen:
Finhacka gul lök och chili. Fräs lök och chili i olivolja i samma stekpanna som du stekte köttbullarna i. Häll över krossade tomater, färsk basilika, pressad vitlök och grönsaksbuljong.
Låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg ner köttbullarna, och låt dem puttra tills de är färdiga och helt genomvarma innan du serverar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, servera dessa underbara köttbullar med massa riven parmesanost och färsk basilika.

Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.