Polpette al sugo – Italienska köttbullar i tomatsås
De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda och går alltid hem.
- 400 g pasta av valfri sort
- 500 g nötfärs
- 1/2 dl ströbröd el 1 skiva vitt bröd
- 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 liten gul lök, riven
- 1 dl riven parmesan
- 1 knippe färsk oregano
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- Citronzest av 1/2 citron
- Olivolja
- Salt, ca 1 tsk
- Nymald svartpeppar
Tomatsås
- 2 burkar hela tomater av god kvalitet
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1/2 färsk röd chili
- 1 grönsaksbuljong
- 1 knippe färsk basilika
- Olivolja
- Salt
- Nymald svartpeppar
Finriv lök, pressa vitlöksklyftan, riv parmesanosten och blanda ner allt utom färsen. Låt det vila i cirka 10 minuter så att ströbrödet får svälla lite, smaka av.
Blanda ner nötfärsen och forma ca 20 köttbullar. Låt köttbullarna vila i ca 10 min. Använd en stor stekpanna, som både ska rymma köttbullarna och tomatsåsen.
Stek dem i olivolja i ca 5 min, lägg upp på ett fat och ställ åt sidan. De ska puttra i tomatsåsen också, så ingen panik att de inte är färdiga.
Till tomatsåsen:
Finhacka gul lök och chili. Fräs lök och chili i olivolja i samma stekpanna som du stekte köttbullarna i. Häll över krossade tomater, färsk basilika, pressad vitlök och grönsaksbuljong.
Låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg ner köttbullarna, och låt dem puttra tills de är färdiga och helt genomvarma innan du serverar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, servera dessa underbara köttbullar med massa riven parmesanost och färsk basilika.