Messy burger med renskav

2 portioner 40 minuter Rött vin

Juicy, messy och härlig hamburgare med spännande smaker! Du kan byta renskav mot lammkebab eller nötfärs om du vill!

Handlingslista:

  • 400g renskav, lamm eller nöt
  • 2 brioche hamburgerbröd

Glaze:

  • 1 msk oxfond
  • 1,5 dl vatten
  • 0,25 dl soja
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk Maizena

Tillbehör:

  • Tranbärssylt
  • Gräddfil
  • Saltgurka
  • Syrad rödlöl
  • 400 g potatis
  • Sallad
  • Olivolja
  • 50 g smör
  • Torkad rosmarin
  • Enbär
  • Flingsaltsalt & peppar
Recept: Thea Engvik | Foto: @joakimlhaga

Potatisar: Sätt ugnen på 200 grader. Krydda potatisarna med olja och en god mängd salt, peppar och rosmarin. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter tills de börjar gyllene. Häll över lite smält smör och koka i 5- 10 minuter tills den är gyllene och krispig.

Glaze: Blanda ihop oxfond, vatten, soja, honung och vitvinsvinäger. Koka upp  detta och rör om 1 matsked maizena blandat med 1 matsked vatten medan du vispar ordentligt. Glazen ska tjockna lite, så det täcker baksidan av en sked. Sätt åt sidan.

Dressing: Blanda 1,5 msk tranbärssylt med 1 dl gräddfil. Smaka av och tillsätt extra av sylten beroende på hur söt du vill ha den. Det borde vara lite surt att ge balans till köttet.

Kött: Värm upp en stekpanna med olja och stek köttet. Krydda med lite torkad rosmarin och mortlade enbär. Sänk värmen och lägg i några matskedar glaze, tillräckligt för att täcka köttbitarna, men inte så det är i en sås.

Hopsättning: Stek brioche-bröden lätt i ugnen. Lägg först ett salladsblad, sedan en bra mängd kött, sylt och inlagd rödlök i botten. Lägg tranbärsdressingen på “locket” och sätta ihop. Servera med ugnsbakade potatisar och använd gärna resterna av glazen eller tranbärsdressingen som e dipp! Kladdigt men otroligt gott! 

Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.