Messy burger med renskav
Juicy, messy och härlig hamburgare med spännande smaker! Du kan byta renskav mot lammkebab eller nötfärs om du vill!
Handlingslista:
- 400g renskav, lamm eller nöt
- 2 brioche hamburgerbröd
Glaze:
- 1 msk oxfond
- 1,5 dl vatten
- 0,25 dl soja
- 1 msk honung
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk Maizena
Tillbehör:
- Tranbärssylt
- Gräddfil
- Saltgurka
- Syrad rödlöl
- 400 g potatis
- Sallad
- Olivolja
- 50 g smör
- Torkad rosmarin
- Enbär
- Flingsaltsalt & peppar
Potatisar: Sätt ugnen på 200 grader. Krydda potatisarna med olja och en god mängd salt, peppar och rosmarin. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter tills de börjar gyllene. Häll över lite smält smör och koka i 5- 10 minuter tills den är gyllene och krispig.
Glaze: Blanda ihop oxfond, vatten, soja, honung och vitvinsvinäger. Koka upp detta och rör om 1 matsked maizena blandat med 1 matsked vatten medan du vispar ordentligt. Glazen ska tjockna lite, så det täcker baksidan av en sked. Sätt åt sidan.
Dressing: Blanda 1,5 msk tranbärssylt med 1 dl gräddfil. Smaka av och tillsätt extra av sylten beroende på hur söt du vill ha den. Det borde vara lite surt att ge balans till köttet.
Kött: Värm upp en stekpanna med olja och stek köttet. Krydda med lite torkad rosmarin och mortlade enbär. Sänk värmen och lägg i några matskedar glaze, tillräckligt för att täcka köttbitarna, men inte så det är i en sås.
Hopsättning: Stek brioche-bröden lätt i ugnen. Lägg först ett salladsblad, sedan en bra mängd kött, sylt och inlagd rödlök i botten. Lägg tranbärsdressingen på “locket” och sätta ihop. Servera med ugnsbakade potatisar och använd gärna resterna av glazen eller tranbärsdressingen som e dipp! Kladdigt men otroligt gott!