Koreansk hetsöt misotorsk med shiitake
4 portioner
30 minuter
Vitt vin
Torsk och miso är riktigt goda tillsammans på tallriken. Dessutom blir det ännu smarrigare med en gnutta het gochujang och shiitake och sesamfrön. Våga laga mer spännande fisk!
- 700 gram torskrygg
Glaze
- 2,5 msk Honung flytande
- 2 msk Misopasta
- 2 msk risvinäger
- 1 msk gochujang, alt. mer om du gillar stinget
- 2 msk japansk soja
- 2 klyfta(or) vitlök, rivna
- 1 tsk färsk ingefära, riven
- 1 tsk sesamolja
Tillbehör
- 200 gram shiitakesvamp(ar), små
- rapsolja, till stekning
- 1 msk japansk soja, neutral
- 100 gram bladspenat
- 2 st salladslök(ar), skivade
- 1 msk rostade sesamfrön
- 4 port ris, nykokt japanskt/koreanskt
Recept: Tasteline.se
|
Foto: Tasteline.se
- Sätt ugnen på 250° grill.
- Blanda alla ingredienserna till glazen. Ta undan 1 matsked glaze till svampen.
- Skär torsken i fyra jämnstora bitar. Pensla på hälften av glazen.
- Sätt in högst upp i ugnen vid grillen och låt stå tills ytan bubblar och har fått lite färg. Det går snabbt så vakta noga så att det inte bränns.
- Ta ut fisken och sänk temperaturen till 150° (låt ugnsluckan stå öppen en liten stund så att värmen går ner snabbt).
- Pensla fisken med resterande glaze (förutom 1 matsked) och ställ tillbaka i ugnen till innertemperatur 48°, det tar 6–10 minuter.
- Hetta upp en panna tills den ryker. Fräs svampen tills den har fått lite färg. Sänk värmen till medel och häll på kvarvarande glaze samt 1 matsked soja i pannan. Rör om.
- Dra pannan från värmen och lägg ner spenaten. Vänd runt.
- Strö skivad salladslök samt sesamfrön på torsken och servera med svampen och nykokt ris.