• Recept
  • Nötkött
  • Klassisk Boeuf Bourguignon med champinjoner och smålök

Klassisk Boeuf Bourguignon med champinjoner och smålök

4 portioner 120 minuter Rött vin

Klassisk husmanskost från Frankrike. En riktigt smakrik och mustig gryta med champinjoner och smålök. Ska puttra länge på spisen och fylla köket med ljuvliga dofter.

800 g nötkött, i bitar
1 msk smör
1 st morot
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
2 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
3 msk oxfond, koncentrerad (Touch of Taste Oxfond med Rödvin)
2 dl vatten
1 krm torkad timjan
1 st lagerblad
600 g steklökar, små
200 g champinjoner, små
150 g bacon, skivad
salt
peppar

Recept: Tasteline.se | Foto: Tasteline.se

1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.

2. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.

3. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i pannan under omrörning.

4. Slå över allt i grytan på köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.

5. Skala smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka.

6. Skär baconet i strimlor och stek de i pannan, när baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.

7. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om grytan verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som blandats ihop med rumsvarmt smör, som klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.

8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.

Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.