• Recept
  • Fläsk
  • Italienska köttbullar i tomatsås med basilikarostad potatis

Italienska köttbullar i tomatsås med basilikarostad potatis

4 portioner 40 minuter Rött vin

Laga italienska köttbullar som blir extra saftiga av att du låter dem puttra i tomatsåsen. Serveras med härligt ugnsrostad potatis smaksatt med basilika

Köttbullar

  • 1/2 dl ströbröd, glutenfritt vid behov
  • 1 dl mellanmjölk, laktosfri vid behov
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1,25 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, malen
  • 500 g blandfärs
  • 1 msk olivolja
  • 400 g pastasås

Potatis

  • 800 g potatis(ar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tomatsallad

  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 st röd lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 krm salt
Recept: Tasteline.se | Foto: Tasteline.se
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj potatisen och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lite lätt.
3. Lägg potatis och vitlök på en ugnsplåt.
4. Skölj och finhacka basilika och tillsätt till potatisen.
5. Ringla över olja och salta efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 30 min

Köttbullar:

6. Vispa ihop ströbröd och mjölk i en bunke.
7. Skala och riv i vitlök och tillsätt timjan, oregano, salt och peppar. Blanda om och låt svälla 2 min.
8. Tillsätt färsen och blanda om ordentligt.
9. Rulla 16 köttbullar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna runt om på medelhög värme ca 5 min.
10. Tillsätt tomatsåsen och låt köttbullarna puttra på svag värme ca 5 min.

Tomatsallad:

11. Skölj och halvera tomaterna. Skala och finhacka rödlöken. Blanda i en skål och tillsätt lite olja, balsamvinäger och en nypa salt.
12. Servera köttbullarna tillsammans med rostad potatis och tomatsallad.
Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.