Georgisk pumpadessert
6 portioner
minuter
Vitt vin
Höstmys med pumpadessert med valnötter, torkad frukt, kryddor och dadelsirap. Servera gärna med georgiskt orangevin Kakhuri. Vinet med sina toner av mogen frukt, stenfrukt, honung, kryddighet, fräsch syra och lätta tanniner passar perfekt till pumpadesserten. Traditionellt i Georgien gör man en hel pumpa med nötter och bakar i ugnen. Här delar vi butternutpumpan i portionsbitar som går att servera direkt med vaniljglass.
1 butternutpumpa
50 g smör
1 msk kanel
2 dl valnötter
1 dl katrinplommon
1 dl torkade aprikoser
1 dl tranbär
2-3 torkade fikon
salt
4-5 stjärnanis
0,5 dl dadelsirap eller honung
Tillbehör
Vaniljglass
Recept: Anastasia Lundqvist
|
Foto: Anastasia Lundqvist
- Dela pumpan i ca 3 cm tjock puckar, det blir 4-5 portionsbitar per pumpa . Ta bort kärnhuset.
- Skär ut en liten grop i delarna som är platta.
- Lägg 1 tsk smör i varje del. Strö på kanel.
- Hacka valnötterna grovt. Skär katrinplommon, aprikoserna och fikon i strimlor. Blanda torkad frukt med valnötterna och lite salt.
- Fyll pumpan med blandningen, lägg på stjärnanis på varje del. Ringla över dadelsirap eller honung.
- Baka i ugnen på 180 grader tills pumpan är mjuk, det tar ca 30 minuter med varmluft.
- Servera med vaniljglass och orangevin Kakhuri. Njut!