Flankstek med gremolata och hasselnötter och yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
4 portioner
30 minuter
Rött vin
Flanksteken, som är en del av »kållappen« på nötkreaturet, det vill säga djurets magmuskel, har en fetthalt på bara cirka 5 procent. Perfekt på grillen, som ska grillas snabbt för att bli riktigt saftigt.
- 2 st Flankstek, à ca 400 g
- 2 msk olivolja
- flingsalt, ur kvarn
- svartpeppar
Gremolata
- 1 dl hasselnötter
- 1 st citron(er), rivet skal
- 1 klyfta(or) vitlök
- 1 ask persilja, ca 30 g
Yoghurt
- 3 dl yoghurt, tjock
- 1 st gurka
- 1 tsk salt
- 250 gram mozzarella
- 1 tsk sambal oelek
- 1 ask dill, ca 30 g
- 0,5 st citron(er)
- 2 msk olivolja
Recept: Tasteline.se
|
Foto: Tasteline.se
- 1. Gremolata: Värm ugnen till 220 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 6–7 minuter, tills skalet börjar krackelera.
- 2. Ta ut och låt svalna lite. Krama sedan nötterna i handen så att skalet smulas av.
- 3. Hacka nötterna fint och lägg dem i en skål tillsammans med citronskalet. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda ner den. Finhacka persiljan och vänd slutligen ner även den.
- 4. Yoghurt: Skeda upp yoghurten på en tallrik.
- 5. Riv gurkan grovt på rivjärn och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på gurkan, är den för salt är det bara att skölja av den lite. Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek.
- 6. Lägg gurkan på yoghurten. Bryt över mozzarellan. Pressa citronen över och ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar.
- 7. Flankstek: Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
- 8. Skär köttet i skivor och strö sedan över gremolata med hasselnötter. Servera med yoghurt, mozzarella, dill och chiligurka.