- Recept
- Älggryta med porter och bär
Älggryta med porter och bär
8 portioner
120 minuter
Rött vin
Mustig älggryta med klassiska toner från porter, enbär och lagerblad
2 st gul lök
4 st morötter
2 st palsternacka(or)
1,2 kg älgkött, skuret i grytbitar
2 msk Mat & Bak smör
2 msk rapsolja
7 dl vatten
6 msk viltfond
1 flaska porter
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st lagerblad
1 msk enbär, mortlade
1/4 kruka färsk timjan, 5 kvistar, plus lite till servering
2 dl vispgrädde
5 msk messmör
1 msk lingonsylt, el. svartvinbärssylt
200 g Kantareller
1 msk Mat & Bak smör
salt
svartpeppar
1 dl lingon, el. svarta vinbär, färska
Recept: Tasteline.se
|
Foto: Tasteline.se
- Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i lagom stora bitar.
- Fräs älggrytbitarna i smöret och oljan så att de får färg runt om. Hiva i löken och fräs ytterligare en liten stund.
- Häll på vatten, viltfond, porter och kryddor. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 1,5 timme eller tills köttet är mört.
- Lägg nu i morötter och palsternacka, slå på grädden, messmöret och sylten och låt sjuda i ytterligare cirka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Medan grytan kokar klart steker du kantarellerna i torr panna så att vätskan går ur, tillsätt sedan 1 msk smör och smaka av med salt och peppar.
- Toppa den färdiga grytan med smörstekta kantareller, färska bär och timjankvistar.