• Recept
  • Lamm
  • Lammstek med timjan, vitlök och citron

Lammstek med timjan, vitlök och citron

4 portioner 90 minuter Rött vin

Med krämiga tillbehör och en härlig sås blir denna rätt svårslagen! Lammsteken sköter sig själv i ugnen och får underbara smaker av örter, vitlök och citron.

Örtolja:
1/4 kruka färsk timjan

2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

1/2 st citron, saft

Lammstek:

1/2 tsk salt

3 krm svartpeppar

800 g lammstek

2 klyftor vitlök

1/2 kruka färsk timjan

4 msk mat- och baksmör

400 g körsbärstomater

1/2 st citron, zest

Tillbehör:

800 g potatisgratäng

Recept: Tasteline | Foto: Tasteline

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Repa timjanblad så att du får 1 msk. Skala vitlöksklyftor. Mixa timjan, vitlök, olja och citronsaft till en örtolja.
3. Salta och peppra lammsteken runt om. Gnid in lammköttet med örtoljan runt om. Bind köttet med steksnöre.
4. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna. Lägg över steken i en ugnsform. Krossa vitlöksklyftorna och lägg på plåten tillsammans med timjankvistar. Klicka smör över lammsteken och lägg tomaterna runt om.
5. Stick en ugnstermometer mitt i steken och sätt in den i ugnen.
6. Låt temperaturen komma upp till 65-70°C, ca 1-1½ timme (beroende på vikten). Tillaga potatisgratängen enligt receptet på förpackningen.
7. Låt steken vila inlindad i folie i 10 min före servering.
8. Skiva upp köttet och ringla steksky över. Riv citronskal över. Servera med potatisgratäng och en god sallad.

Dela recept:

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.