Helstekt entrecôte med ben serveras med en klassisk italiensk caponata
Bild och recept @foodbyannak

Helstekt entrecôte med ben
1 kg entrecôte, med ben
4 kvistar färsk rosmarin
3 nypor havssalt
nymald svartpeppar
olivolja
50 g smör
2 klyftor vitlök, skalad och delad på mitten


Ta ut köttet ur kylen, torka av det med papper. Gnid in köttet med finhackade rosmarinkvistar. Tillsätt ett par rejäla nypor nymald svartpeppar och en skvätt olivolja. Gnid och rulla runt köttet tills det är väl insmort och gnid sedan in kryddorna igen. Ställ åt sidan en stund så att köttet suger åt sig smakerna och får rumstemperatur.

Förvärm ugnen till 200°. Ställ en ungsfast stekpanna på hög värme och när den är riktigt het lägger du i köttet. Du ska bryna det i 5 minuter så att det får fin färg, på båda sidorna. Lägg i en smörklick i pannan & vitlöken. Använd överblivna rosmarinkvistarna och ös köttet med smält smör medan den bryns för att förhöja smaken. Tillsätt ännu en smörklick när du vänder köttet för sista gången och dra sedan pannan av plattan. Häll försiktigt av fettet och ställ sedan pannan i ugnen. Det är upp till hur du vill ha köttet – men glöm inte att låta det vila efter stekning.

Caponata
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 zucchini
2 selleristjälkar
olivolja till stekning och servering
1 näve färska tomater,
samt en burk krossade tomater Mutti
1/2 dl kapris
Gröna oliver med kärnor
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa strösocker
salt
svartpeppar
bladpersilja
basilika


Skär aubergine och zucchini i stora tärningar och vänd runt dem med lite salt. Låt ligga och dra i ett durkslag i ca 20–25 minuter så vätskan dras ur. Stek aubergine och zucchini i olivolja på hög värme så att den får fin färg. Lägg i lök, vitlök och selleri och stek ytterligare någon minut. Sänk värmen och häll i tomater, örter, vinäger, kapris, oliver och socker. Låt koka ihop under lock i ca 20 – 30 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera rätten som du själv vill, varm, kall eller ljummen.

VINTIPS:

Poggio le Volpi har en fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, lavendel,
plommon, kakao, lagerblad och björnbär.

Art.nr: 75193
Årgång: 2018
Alk.halt: 14 %
Volym: 750 ml

119 kr

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.