VIN & CHOKLAD
SÅ HÄR MATCHAR DU SMAKERNA

Mörk choklad som tryffel med kakao har oftast sälta och beska i sig, det är en perfekt kombination till ett fruktigt rött vin med mycket smak såsom Poggio le Volpi där sötman i vinet och beskan i chokladen skapar en fin balans och en perfekt avslut på en middag. Några tips att tänka på när du ska välja vin till choklad; Börja med att matcha färgen på vinet med chokladen, ju mörkare choklad du har desto mörkare vin behöver du ha. En bra grundregel är att välja ett vin som är något sötare än chokladen, då lyfts helhetsbilden av den totala smakupplevelsen. Om möjlighet finns, välj gärna en choklad av högre kvalitet för bättre textur och större smakrikedom vilket kommer att göra smakupplevelsen & matchningen med vin så mycket bättre.

Poggio Le Volpi
ROMA DOC

Poggio le Volpi har en fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, lavendel, plommon, kakao, lagerblad och björnbär.

Art.nr: 75193
Årgång: 2018
Alk.halt: 14 %
Volym: 750 ml

119 kr

Tryffelkulor
1 dl grädde
1 msk honung
100 g ljus choklad, hackad
100 g mörk choklad, hackad
30 g smör, osaltat
kakao
100 g mörk choklad

Koka upp grädde och honung. Slå över chokladen och mixa slätt, gärna med en stavmixer. Tillsätt smöret och blanda in det med mixern. Täck med plast och låt gärna stå över natten. Kan också kylas i kylen. Tag tryffel med en tsk, ca 8–10 g, och forma till kulor. Doppa kulorna i den smälta chokladen och rulla dem sedan i kakaopulver. Tänk på att sikta bort överflödigt kakaopulver.


Chokladcrème med björnbär doppade i vit choklad och pistage
20 st björnbär
1/2 dl pistagenötter
50 g vit choklad
1 msk grädde
Chokladcrème
1,5 dl grädde
200 g mörk choklad
(ca 70% kakaohalt)
2 st äggulor

Hacka pistagenötterna och häll upp på ett fat. Smält den vita chokladen tillsammans med grädde försiktigt i vattenbad eller i mikrovågsugn. Doppa björnbären i choklad och sedan i nöthacket. Ställ i kylen. Hacka den mörka chokladen i små bitar. Värm grädden och häll den heta grädden över chokladen och rör runt så att chokladen smälter. Rör i äggulorna till en jämn smet och häll upp i glas. Ställ kallt en halvtimme. Dekorera med björnbär och servera.

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.