Tonfisk och lax “sashimi”
2 portioner
30 minuter
Bubbel
- 300g tonfiskfilé eller laxfilé (salm
- Sesamfrön, vita och svarta
- Salladsdressing eller vinägrett
- 5 dl Apelsinjuice
- 50g smör i kalla tärningar.
- Olja
- Salt
Recept: Thea Engvik
|
Foto: Lina Eidenberg Adamo
- Reducera apelsinjuicen tills den liknar lös sirap i konsistensen.
- Skär fisken i långa rektanglar på 2cm X 2cm X filéns längd.
- Dela salladen i tunna stjälkar och häll i en färsk vinägrett.
- Blanda sesamfröna, salta lite och vänd ner fisken så att alla sidor täcks.* Hetta upp pannan på hög värme, tillsätt rejält med olja och stek filén snabbt på alla sidor. Utsidan ska vara gyllene, men fisken ska inte vara genomstekt.
* Strax före servering; rör ner kallt smör lite i taget i den reducerade apelsinjuicen. Det är viktigt att det är varmt, men inte nära att koka.
* Skär filén på mitten eller i fina bitar och servera med såsen och salladen.
*Detta är väldigt vackert, men ger också en fantastisk konsistens och nötaktig smak som kompletterar fisken.
*Det är lämpligt att använda en het teflonpanna som har ett tunt lager olja.
*Om såsen blir för varm eller för kall separerar den, så det är en bra idé att ta av grytan och lägga den på en medelvarm platta.