- Recept
- Pizza på grillen!
Pizza på grillen!
4 portioner
30 minuter
Vitt vin
- Pizzadeg:
1 kg mjöl Tipo «00»
1 dl olivolja
0,25 paket färsk jäst
6 dl ljummet vatten
1 matsked socker
1 matsked salt - 1 burk creme fraiche
- 1 burk pesto
- 2 förpackningar rökt lax
- 1 burk kapris
- 1 rödlök
- 100 g parmesan, riven
- 200 g mild gul ost, riven
Efter stekning:
– 1 påse ruccola
– Citron
Recept: Thea Engvik
|
Foto:
Pizzadeg:
- Blanda vatten, olja, jäst och sockret i en köksmaskin med knådkrok tills det är väl blandat.
- Lägg saltet tillsammans med mjölet och tillsätt sedan lite i taget i vattenblandningen medan maskinen går på låg hastighet.
- Knåda vidare på låg hastighet i 10-15 minuter tills degen är smidig och elastisk.
- Täck med plastfolie och låt vila i 20 minuter.
- Dela degen i 8, gör fina bollar och lägg dem på en bakplåt med lite mellanrum.
- Höj till dubbel storlek (2-3) timmar och förvara i kylen tills den ska användas.
- När du ska göra pizzan måste du ta ut degen ca 1 timme i förväg så att den blir rumstemperatur.
- Värm grillen till 250 grader, med pizzastenen inuti, tills den är ordentligt uppvärmd.
Pizzasås:
- Blanda crème fraiche med 3 stora matskedar pesto.
- Skär den rökta laxen i skivor och sedan i lite mindre bitar.
- Skär rödlöken i tunna skivor och ta upp kaprisen ur vätskan.
- Forma/rulla pizzan tunt på en pizzaspade.
- Bred ut crème fraîcheblandningen på pizzan, lägg på några skivor rödlök och ett tunt lager gul ost.
- Lägg pizzan på den varma pizzastenen och stäng locket på grillen. Låt stå utan att öppna locket i 1-2 minuter. Ta en snabb titt och fortsätt tillaga med locket på tills det är klart.
- Låt pizzan vila några minuter på galler, tillsätt sedan rökt lax, kapris, ruccola och lite citronsaft.