Ta del av vår minnesvärda resa till det världsberömda La Rioja Alta i september 2022! Vi hade privilegiet att besöka några av deras mest anrika vingårdar och få en exklusiv inblick i vinproduktionsprocessen. Det var som att kliva in i en sagovärld när vi klev in på dessa historiska egendomar. Vackra vingårdar sträckte sig så långt ögat nådde, med gröna, välvårdade vinstockar som sträckte sig mot himlen. Det var som om naturen själv vakade över dessa förfinade druvor, redo att ge oss en smakupplevelse utöver det vanliga.

Guiderna på vingårdarna gav oss en fascinerande inblick i varje steg av vinproduktionsprocessen – från skörd och jäsning till lagring och buteljering. Vi fick se de traditionella metoderna som används för att skapa dessa utsökta viner och även hur modern teknik har integrerats för att förbättra kvaliteten ytterligare.

Men det var inte bara processen som imponerade på oss – det var också de fantastiska kombinationerna av mat och vin som vi fick smaka. La Rioja Alta är känt för sin gastronomi och deras förmåga att skapa perfekta harmonier mellan mat och vin är enastående. Vi fick prova klassiska rätter från regionen, såsom läckert grillat lamm och utsökt manchegoost, perfekt matchade med de unika smakerna och dofterna från vinerna.

La Rioja Alta har blivit en ledande kraft inom vinvärlden och deras framgång är inte förvånande. Genom att kombinera tradition med innovation har de skapat en portfölj av vin som har vunnit internationella priser och erkännande. Deras passion och hängivenhet till hantverket genomsyrar varje flaska och det är tydligt att de bara strävar efter det bästa.

För oss var besöket i La Rioja Alta inte bara en resa, det var en totalt överväldigande vin- och matupplevelse. Vi lämnade med minnen för livet och förtrollade av dessa fantastiska viner och deras historia. Vi kan bara rekommendera till alla vinälskare att utforska denna hisnande region och upptäcka La Rioja Altas magiska värld av vin.


På La Rioja Alta är man övertygad om att komplexa och tidlösa viner skapas i vingården. Ek är central för åldrandet av La Rioja Altas viner, därför tillverkar man egna fat som är hantverksmässigt gjorda och uppgår till cirka 30,000 stycken. Varje fat i vinkällaren övervakas individuellt och med stor omsorg. Ekfatslagring intensifierar färgen av vinet och gör att vinets naturliga tanniner blir mjukare. Lagringen tillför också toner av vanilj och kryddig karaktär, på La Rioja Alta tror man på att ett perfekt fat är en del vinets storhet.

Hyllad och prisbelönt rioja från Spaniens främsta producent – La Rioja Alta

Utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, dill, korinter, nötter och pomerans. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.
Druvorna kyldes ned till 14 grader direkt efter skörd. När de anlänt till vineriet avstjälkades druvorna, krossades och fick sedan jäsa i rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning genomgick vinet malolaktisk omvandling innan det tappades över på fat för lagring. Lagrad 24 månader på ekfat.

Art. nr 2043 – 14,5% – 750ml – 119kr.

Ribera 1 One 2021
Intensiv, mörkröd och kraftig tempranillo från populära Ribera del Duero –  Ribera One 1. En smakupplevelse utöver det vanliga!

Ribera One 1 presenterar en intensiv, mörkröd färg som symboliserar dess djupa och komplexa karaktär. Vinet har lagrats i åtta månader på franska ekfat.
Tydliga toner av mörka körsbär, plommon och choklad som smälter samman. Låt det gärna luftas ett par timmar innan för att få en extra fin struktur och behaglig eftersmak. 

750 ml – 14,5 % – Art.nr 3027 – 129kr

Rioja & Ribera del Duero

Rioja och Ribera del Duero anses vara Spaniens bästa vinregioner. Både Rioja och Ribera del Duero ligger i norra Spanien, mest kända för sina röda viner som huvudsakligen är framställda av kvalitetsdruvan Tempranillo. Vingårdarna i Rioja har en stark influens från varma vindar från medelhavet, detta är positivt för vinernas fyllighet. Ett mildare och jämnare klimat genom hela året ger Rioja viner lättare och elegantare stil. Ribera del Duero, som ligger sydöst om Rioja har ingen influens av havet, det ger rejäla temperaturskillnader mellan både vinter och sommar och dag och natt. Ribera del Dueros druvor får tjockare skal för att skydda sig mot klimatet, därför blir vinerna mer koncentrerade och kraftiga.

I Rioja, klassificerat som DOC (Denominacion de Origen Calificada) som är den allra högsta klassificeringen i Spanien, görs vinerna uteslutande av druvan Tempranillo. De är ofta lagrade lång tid på ekfat, lagringstiden varierar och står till grund för vilken beteckning vinet får. Vinerna delas in i Joven, Crianza, Reserva och Gran Reserva där den sistnämnda har lagrats längst.

I Riojas granndistrikt Kastilien-León hittar vi Ribera del Duero som har ett eget DO (med egen Denominacion de Origen). I Ribera del Duero produceras några av världens mest kända viner och precis som i Rioja är området mest känt för sina röda viner gjorda med druvan Tempranillo (även kallad Tinto Fino) som grund. Beteckningarna är densamma som i Rioja med likvärdig lagringstid.

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.