Upptäck Georgien – Vinets födelseplats

Georgien har en lång historia som vinland och anses ofta vara en av de äldsta vinproducerande regionerna i världen. Denna tradition går tillbaka ungefär 8000 år tillbaka i tiden, vilket gör att det har funnits en kontinuerlig vinproduktion i landet i tusentals år.

Det som gör Georgien unikt som vinland är traditionen med att använda amforor, kallade qvevri, för att jäsa och lagra vin. Dessa amforor grävs ner i marken och ger vinet en unik smak och karaktär. Detta traditionella sätt att framställa vin används fortfarande i dag, även om moderna metoder också används.
Vinregionerna i Georgien är varierade och sträcker sig från bergsområden i Kaukasus till dalgångar längs flodarna Alazani och Rioni. Kakheti-regionen, belägen i östra Georgien, är den mest kända och produktiva vinregionen i landet. Här odlas majoriteten av druvorna och produceras en stor del av landets vin. Georgiskt vin är känt för sin kvalitet och unika smakprofil. Det är vanligt att hitta viner med smaker av mogen frukt, örter och mineraler.
Dessutom är landet känt för sina orange viner, som är vitt vin som jästes med skalen kvar, vilket ger dem en karakteristisk färg och smak.

Sammanfattningsvis är Georgien ett fascinerande vinland med en rik och lång tradition av vinproduktion. Dess unika metoder och inhemska druvsorter ger landets viner en särskild karaktär och smakprofil som lockar vinentusiaster från hela världen.

En annorlunda vinkultur med viner jästa i lerkrus

Här har man bevarat urgamla vintillverkningstekniker och traditioner, speciellt de viner som tillverkas i stora äggformade lerkärl kallade qvevri. I dessa kärl får vinerna jäsa, macerera och lagras under jorden eller på golvet i en vinkällare. Förutom att lerkrusen blev stadigare så är det svalare under marken som är en fördel för både tillverkning och lagring.

På traditionellt sätt hälls druvmusten tillsammans med druvskal, stjälkar och kärnor, i kärlet innan det sedan placeras i källare eller under mark. När alkoholjäsningen är klar sjunker skalmassan till botten av kärlet. Vinet dras sedan om och lagras minst ett år, resultatet av detta blir ett väldigt karaktärsfullt vin.

Sedan 2013 räknas denna tillverkningsmetod som ett av UNESCOS skyddade världsarv.


Georgien som vinland och inhemska druvor

Georgien har en mycket gynnsam klimat- och terrängförhållanden för vinproduktion. Landets läge vid östra Svarta havet och dess varierande landskap, bestående av bergskedjor och dalar, ger utmärkta förutsättningar för druvor att växa och mogna.

En av de mest berömda druvsorterna som odlas i Georgien är Saperavi. Detta är en röd druva som producerar starka och fylliga viner med djupa röda färger. Saperavi-viner har en välbalanserad syra och en unik kombination av fruktighet och kryddighet. En annan populär druva i Georgien är Rkatsiteli, en vit druva som används för att producera både torra och söta viner. Rkatsiteli-viner har en citrusaktig syra och en karakteristisk mineralitet.

Orangevin

Det var i Georgien som man säger att orangevin föddes. De första vinerna som producerades påminde troligtvis om dagens orangevin som blivit väldigt trendigt – inte minst av naturvinsälskare. Orangevin är ett vitt vin där de gröna druvorna fått macerera i musten, precis som vid tillverkningen av ett rött vin och därför fått en orange färg. I orangeviner hittar man ofta tanniner, alltså en strävhet som man normalt sett endast hittar i röda viner. Tanninerna sitter i skalet och extraheras i kontakt med musten.

Kakhuri Orange Dry Wine är känt för sin unika och traditionella tillverkningsprocess, som görs genom att jäsa druvor tillsammans med dess skal och frön. Detta ger vinet en karakteristisk orange färg och en rik smak. Vinet är gjort av den lokala Kakhuri Mtsvane-druvan, som är populär i regionen. Druvorna plockas för hand och mognar innan de pressas och jäses. Det unika med Kakhuri Orange Dry Wine är att jäsningen sker med druvornas hela bär, inklusive deras skal och frön. Detta ger vinet en längre macereringstid, vilket ger det en djupare färg och mer komplexa smaker.

Kakhuri Orange Dry Wine uppskattas för sin fruktiga smakprofil och den balans mellan sötma och syra. Vinet har ofta toner av apelsin, persika och torkad frukt och har en medelfyllig kropp – både torrt och friskt! Detta vin är perfekt att njuta av i samband med georgiska rätter och delikatesser, som till exempel khachapuri (en typ av ostpaj), grillat kött och moghrabieh (en typ av bulgursoppa). Vinet passar också bra till lagrade ostar och förrätter.

BESTÄLL HÄR
109kr

750ml – 13% vol.
Sockerhalt <0,3 g/100ml

 

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.