Välkommen till en oförglömlig kväll i vinets absoluta toppskikt med Tempos Vega Sicilia och Leijontornet.

Den 19 november anordnar The Wine Room en intim och exklusiv provning i form av en “Wine Makers Dinner” på anrika restaurang Leijontornet. Där möter vi Zita Rojkovich från Tempos Vega Sicilia, en av världens mest ikoniska vinproducenter, som guidar oss igenom sex legendariska viner, från Tokaj till Ribera del Duero, i en provning där hantverk, historia och smak möts i perfekt harmoni.
Till vinerna avnjuter vi en gastronomisk fyrarättersmiddag noggrant framtagen av Daniel Crespi på anrika Restaurang Leijontornet för att komplettera och lyfta vinerna.

Säkra din plats här!

Daniel Crespi, Leijontornet
Kvällen inleds med Iberico de Bellota-charkuterier från Montaraz i Salamanca, vars nötiga sälta ackompanjeras av 2022 Mandolás Dry Furmint från Oremus i Tokaj – regionen som står på unescos världsarvsslista. Ett innovativt och mycket elegant vin som balanserar friskhet, mineralitet och elegans.
Därefter följer ravioli fylld med kalvrygg, Jamon Iberico och karljohanssvamp, i en tryfferad buljong med Robiola-fonduta, Madeira och hösttryffel. Här tar vi klivet till Rioja och provar Macán Clásico 2021 och Macán 2020. Den gemensamma visionen och tolkningen av Rioja i samarbete mellan två av vinvärldens största namn – Rotschild och Vega Sicilia.

Huvudrätten är en hyllning till hösten: entrecôte av Angus-kalv, brynt Karljohanssvamps-Hollandaise och rostad kalvsky med Sangiovese. I glasen väntar två av vinvärldens mest eftertraktade namn – Valbuena 5º 2020 och Único 2015, båda från Vega Sicilias historiska vingårdar i Ribera del Duero. Valbuena 5º representerar Vega Sicilias renaste uttryck av röda viner. Fem års lagring (därav namnet) bjuder på lager av mörka körsbär, kakao och tobak. Único, med 98 poäng från James Suckling, är ett av världens mest eftertraktade viner och representerar själva essensen av spanskt vinmakande: kraft, elegans och oändlig längd.

Kvällen avrundas med en klassisk Tarte Tatin på calvadosflamberade äpplen och Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014 – ett vin vars honungstoner och friska syra fångar det bästa av Tokajs söta tradition.

Tempos Vega Sicilia – Spaniens stolthet
Sedan 1864 har Vega Sicilia satt standarden för spansk vinproduktion. I hjärtat av Ribera del Duero kombineras Bordeaux-inspirerade druvsorter med spansk terroir och minutiöst hantverk.

Under ledning av familjen Álvarez och vinmakarna Gonzalo Iturriaga och Begoña Jovellar fortsätter egendomen att skapa viner som får världens vinälskare att jubla – kraftfulla men alltid balanserade, komplexa men aldrig överväldigande.

Vinerna från Vega Sicilia – Valbuena, Único, Alión, Pintia och Oremus – är eftertraktade världen över och släpps i mycket begränsade volymer.

Att få prova flera av dem sida vid sida, tillsammans med en middag komponerad av Leijontornets köksmästare, är en chans som sällan återkommer.

Praktisk information
Plats: Restaurang Leijontornet, Stockholm
Datum: Tisdag 19 november 2025, kl. 18.30
Pris: 1795 kr per person
Antal platser: Mycket begränsat – först till kvarn!

Boka din plats redan idag och följ med på en vinresa genom Spaniens mest mytomspunna vingårdar – en kväll där varje glas berättar sin egen historia.

 

Säkra din plats här!

    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.