RECEPT TILL ORANGEVIN
Vad äter man egentligen till orangevin? Orangevin är , med sin fyllighet, ett väldigt bra matvin. Serveras med fördel till ostbrickan, charkuterier samt tapas. Oftast går det väldigt bra ihop med örtiga, kryddiga och jordnära smaker, ett mångsidigt vin som kan serveras både till vegetariskt, fisk och ljust kött. Vi har plockat ihop några av våra favoritrecept att servera till.
Pizza Bianca – vit pizza med chèvre och smetana
pizzabotten från Fontana
3 msk smetana
1 bit chèvre
olivolja
svenskt smör
gröna tomater
rosmarin
honung
salt och nymald svartpeppar
rostade pinjenötter
Stek de gröna tomater i smör och färsk rosmarin, addera en nypa salt och nymald svartpeppar. Tomaterna ska få en fin färg på bägge sidorna. Bre smetana på pizzabotten, lägg på chèvre och grädda i ugnen på 275 grader tills pizzan fått en fin gyllene färg. Placera tomaterna, rosmarin och rostade pinjenötter på den varma pizzan. Ringla över olivolja, honung avsluta med en nypa salt, nymald svartpeppar och rosmarin.
Halloumi- och zucchinibiffar med rostade pumpafrön och färsk spenat
300 g riven zucchini
1 halloumi riven
2 ägg
4 dl ströbröd el. bovete
1 tsk finhackad röd chili
1 riven vitlök
1 krm svartpeppar
olivolja
Riv zucchini grovt, lägg i en sil och blanda med salt. Låt dra i 10 min och krama sedan ur vätskan ordentligt. Blanda zucchinin med den rivna halloumin, äggen, ströbröd, chilin, vitlök och svartpeppar. Smaka av! Stek i olivolja servera med rostade pumpafrön, färsk spenat och yoghurtsås.
Bresaola med ruccola, pinjenötter, parmesan och citron.
Ta fram bresaola en stund innan serveringen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, häll sedan över på ett fat. Sätt åt sidan. Lägg ett par skivor bresaola på ett trevligt fat, strö över rostade pinjenötter, rucola och rikligt med grovt riven parmesan. Ringla över olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar. Avsluta med pressad citron.
Bilder och recept @foodbyannak