Unik chans att bli vinstocksägare på vingården Domaine de Calet
-Ta den unika chansen att teckna andelar som vinstocksägare i ett svensk-franskt vinprojekt. Platsen är Beauvoisin i södra Rhônedalen, där ett nytt franskt kvalitetsvin ska skapas, Vin de Bosses. Som vinstocksägare inbjuds du att deltaga i alla förekommande moment på en vingård: stockarnas beskärning, markarbeten, tuktning, skörd och vinifiering. Varje år på hösten hämtar du 78-300 flaskor av ditt eget vin, till ett mycket förmånligt pris.
A WAY OF LIFE
I det soliga gränslandet mellan Provence och Languedoc-Roussillon i södra Rhonedalen , närmare bestämt Costières de Nîmes, hittar vi Domaine de Calet. Egendomen är en av de äldsta i regionen som idag ägs och drivs av Anna-Lena och Yvon Gentes. Yvon åkte till Sverige för mer än 30 år sedan där han träffade Anna-Lena, år 1999 bestämde de sig för att flytta till Yvons hemtrakter och köpte då Domaine de Calet som de sen dess drivit och utvecklat tillsammans.
Domaine de Calet är en av de äldsta egendomarna i södra Rhône dalen där vissa delar av vingården är över 1000 år gamla. Här finns alla förutsättningar för att göra enastående viner: geografiskt läge, klimat och jordmån. Av respekt för vår natur har de nu återgått till ett mer traditionellt jordbruk där arbetar för att bevara en del av den naturliga faunan. Med sina 84 hektar hör Domaine de Calet till de största egendom med ekologiskt jordbruk. Gården drivs ekologiskt, det magiska samspelet mellan vinbonden och den jord han brukar möjliggör välbalanserade viner med en personlig och varm karaktär. Ett vin föds av arbete men framförallt av passion och engagemang.En ständig strävan att uppnå bästa möjliga förhållanden i vinkällaren är ett mål i sig, strikt hygien under hela vinifikationen och lagringsprocessen garanterar naturligare viner.
Du äger dina egna druvor, så här går det till
Som vinstocksägare köper du vinstockar från fastighetsbolagets odlingar och äger därmed dina druvor. Varje hel andel kan omfatta 50-200 vinstockar. Avtalet är på tre år och därefter förlängs avtalet automatiskt ett år i taget om andelsägaren inte väljer att säga upp det. Vinstockägaren och markägaren/fastighetsbolaget Sarl Domaine des Trois Galets. Bakom fastighets-bolaget ligger projektets initiativtagare Yvon Gentes, som också är huvudägare i Domaine de Calet.
Välja andel att äga
Hel andel (pris 3 000 Euro i engångs- kostnad) om 200 stockar, som garanterar 300 flaskor kvalitetsvin per år
(Ett vin av jämförbar typ och kvalitet skulle kosta 200 -250 kr per flaska på Systembolaget).
Halv andel (pris 1 700 Euro) om 100 stockar med 150 flaskor per år.
Fjärdedels andel (pris 950 Euro) om 50 stockar och med 78 flaskor per år
Hämta ditt vin på vingården eller få det hemskickat
För varje flaska erläggs en årlig produktions-kostnad. Priset per flaska för årgång 2019 är 4,80 Euro. Kostnaden räknas upp årligen med svenskt konsumentprisindex. Fakturering sker för respektive årgång med halva beloppet i april skördeåret och den andra halvan i september året efter skördeåret då vinet buteljeras.
Andelsägarna har möjlighet att köpa in sig på ekfat och därmed få ett 100 % ekat vin. Varje år kan andelsägarna också välja att byta upp till 20% av sitt vin till vitt vin och rosévin från Domaine de Calet. Vingården övergick fr.o.m årgång 2012 till helt ekologisk produktion av vin.
Vinerna kvalitetssäkras och ska hålla en jämn kvalitet och likartad karaktär som möjligt. Druvblandningen kan då variera något mellan olika årgångar. Årgång 2012 är, en för södra Rhõne, klassisk s.k “GSM”. Den bestod av 20% Grenache, 70% Syrah och 10% Mourvedre, denna druvfördelning har i stort sett behållits under de senaste årgångarna.
I maj 2014 fick vinet av årgång 2012 en silvermedalj av en av de världsledande facktidskrifterna Decanter. 2015 års vin belönades med 90 poäng och ytterligare en silvermedalj av Decanter Asia i Hong Kong 2017. Decanter har redan tidigare belönat vinet med medaljer vid två olika tillfällen.
Är du intresserad och vill veta mer
Kontakta oss:
Stig H Lindhé
Coordinator – Vin des Bosses
E-post: stighlindhe.ddc@gmail.com
Telefon: +46 (0)70 643 1269