Domaine de Calet

Vingården Domaine de Calet ligger i södra Rhonedalen vid porten till Camargue i det soliga gränslandet mellan Provence och Languedoc-Roussillon. Camargue är ett särpräglat område i södra Frankrike känt för sin biologiska mångfald, rika djurliv och även stor produktion av ris – Riz de Camargue. Här finns också alla förutsättningar för att göra enastående viner – geografiskt läge, klimat och jordmån. Domaine de Calet ägs och drivs av Yvon Gentes som under ett antal år bodde tillsammans med sin svenska hustru Anna-Lena i Uddevalla. Familjen flyttade sedermera ner till Frankrike där de byggde upp vingården till vad den är idag.

 

Tillsammans med den vackra kullerstensjorden finns för Yvon och Anna-Lena en vilja att med stor motivation och kreativitet skapa det bästa. Domaine de Calet har praktiserat ekologiskt jordbruk sedan man köpte gården 1999, och sedan 2013 är gården fullständigt certifierad. För att behålla den naturliga faunan plöjs jorden i gården och man sår gräs mellan vinraderna. Under det dagliga arbetet med tuktning och gallring lär man känna varje vinstocks förmåga och naturliga behov. Innovativa metoder som biodynamisk skadedjursbekämpning gör att balans och harmoni i omgivningen bevaras och skyddar det naturliga djurbeståndet. Modern teknologi möjliggör noggranna analyser som hjälper till att bättre förstå vinets unika förutsättningar och kunna vidta rätt åtgärder i varje fas av produktionen. Strikt hygien under hela vinifikationen och lagringsprocessen garanterar naturliga viner. Samspelet mellan vinbonden och den jord som brukas möjliggör välbalanserade viner med en personlig och varm karaktär – ett vin föds av arbete men framförallt av passion och engagemang.

Hos de som arbetar på Domaine de Calet finns en stark känsla för vinstockarna och deras omgivnings naturliga behov. Målet är att skapa en modern vingård med ett nytänkande baserat på tidigare livserfarenheter med respekt för hundraåriga traditioner och ”terroir”. Enligt det gamla talesättet ger jorden alltid åter av den kärlek och det arbete man gett den.

Din varukorg

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år

Fråga oss