Allesverloren Estate

Allesverloren, ”allt är förlorat”, fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.

Allesverloren grundades 1694 av änkan Cloete och sedan 1872 har egendomen gått i arv inom familjen Malan. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv.
Danies största framgång som vinmakare kom 1998, då han av Diners Club i Sydafrika utnämndes till årets vinmakare. Priset fick han för årgången 1996 av Allesverloren Shiraz. Trophy de Concours International vann man vid Vinexpo i Bordeaux redan 1989. En annan av Danies meriter är att han utsågs till bästa student vid Elsenburgs Agricultural College där han studerade till vinmakare 1987. Allesverloren har även valts till årets portvinstillverkare ett flertal gånger. Familjen Malan har producerat ”portvin” på Allesverloren i mer än 100 år.

Portvinsarvet märks i druvorna som odlas. Danies mest berömda vin är tveklöst Tinta Barrocca som endast en handfull producenter buteljerar i Sydafrika, Touriga Nacional av ännu färre. Under sju år såldes Touriga Nacional enbart i Sverige och på farmen men numera även i andra länder runtom i världen. Initiativet till det vinet var Janåkes positiva kommentarer.
Området Swartland är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt nyligen.

Bifana på fläsk med Allesverloren Tinta Barocca
Bifana är en portugisisk smörgås oftast bestående av en köttbit som får plats i en liten fralla, perfekt fingermat tillsammans med Allesverloren Tinta Barocca gjord på portvinsdruvan tinta barocca.

2-3 vitlökar
nypa salt
2 tsk paprika
2 tsk piri piri sås
2 msk vitvinsvinäger
500 ml vitt vin
2 lagerblad
400 g fläskkarré, dela upp i 3 mm
1/5 dl olivolja
2 gula lökar, skär i tjocka skivor
8-10 frallor/mindre hamburgerbröd

Blanda vitlök, salt, 1 tsk paprika, 1 msk piri piri-sås, vinäger, 1 kopp vin och lagerbladet i en stor bunke. Tillsätt fläskkarrén, blanda väl och marinera över natten.
Värm två teskedar olja i en stekpanna på medelhög värme,  ta bort fläsket från marinaden, tappa av och stek i partier i en minut eller så på varje sida tills de fått lite färg och lägg åt sidan. När allt fläsk är tillagat, häll i återstående koppen vin i pannan och tillsätt resten av paprikan och peri-peri-såsen. Låt koka upp till en fin såsliknande konsistens. Lägg tillbaka fläsket i pannan i ytterligare en minut, rör om väl så att all fläsk täcks av såsen. Stek lök i den återstående oljan i en separat stekpanna tills de mjukas och karamelliserats.
Servera köttet med lök i frallor med söt senap, sallad och extra peri-peri-sås.

Allesverlorens viner

Allesverloren 1704 Red - Rött Vin
Allesverloren

Allesverloren 1704 Red

95:-
Allesverloren Chenin Blanc - Vitt vin
Allesverloren

Allesverloren Chenin Blanc

105:-
Allesverloren Fine Old Vintage - Sött
Allesverloren

Allesverloren Fine Old Vintage

159:-
Allesverloren Shiraz - Rött Vin
Allesverloren

Allesverloren Shiraz

125:-
Allesverloren Tinta Barocca - Rött Vin
Allesverloren

Allesverloren Tinta Barocca

109:- (129:-)
Allesverloren Trés Vermelhos - Rött Vin
Allesverloren

Allesverloren Trés Vermelhos

169:-

Din varukorg

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år

Fråga oss