Det gäller att hitta rätt i vinodlingen, att det finns en genuin känsla bakom ansträngningarna. Då blir det bäst resultat. Som för paret De Haan Altés. Som hittat rätt inte bara en gång, utan två.

Det är inte tillfälligheter som gör ett bra vin. Det är hårt arbete som börjar långt innan vingården planteras eller köps. Det gäller att ha en idé, en vision om vilket vin eller vilka viner man vill göra. Och sedan kavla upp ärmarna. Flera vinproducenter vittnar också om hur de när det letat efter odlingsläge varit helt fokuserade. Hittar de inte det de vill ha, finns andra gårdar. Kanske.

Núria Altés och Rafael De Haan har trots att de grundade sitt vinföretag, eller snarare kluster, så sent som 2010 redan satt avtryck. Rejält. Rafael, engelsman med osviklig känsla för autentiska viner och Núria från Terra Alta i spanska Katalonien fann inte bara varandra utan också en gemensam vision: att skapa viner med tydligt ursprung.

Vi stannar till i Terra Alta. Det kräver lite en förklaring. När det skrivs om spanska vinscenen är det alltid andra distrikt som hamnar i fokus. Det är ofta samma, klassiska vindistrikt med anrik historia eller uppstickare som tagit enorma kliv mot den internationella vinpressen. En utveckling som är fullständigt naturlig.

Men för att förstå Spaniens vinindustri måste man också leta bortom dessa klassiska områden, se över den berömda vinkullen för att hitta nya stråk där producenter hittat ett annat utryck. Terra Alta är ett sådant vinområde. Det hamnar i den geografiska skuggan av exempelvis Priorat, men erbjuder enormt spännande förutsättningar. Dock bara för den som har förmågan att dra nytta av dessa yttre betingelser. Terra Alta är ett förhållandevis litet vindistrikt, endast knappa 6 000 hektar vinodlingar som ligger på uppemot 550 meter över havet. Det är anslående vackert och ligger en bit in i landet, så klimatet är kontinentalt influerat med svala sommarkvällar och mycket sol på dagarna. Det ger vinerna en rejäl fräschör och värme i en och samma klunk.

Núria Altés, bördig från Terra Alta, vet att nyttja förutsättningarna på bästa sätt. Hon kommer från en familj som gör vin och vars vingårdar hon idag hämtar druvorna från. Men eftersom paret De Haan Altés satsar mycket på ursprungstonen i vinerna, är det viktigt att jobba med lokala medarbetare, som Enric Sunyer, vingårdsansvarig och tidigare verksam på Torres, och även han från området. Vinmakaren Jaume Clua är också från trakten. Och det är detta som tillsammans med de andra på vingården skapar just det där viktiga klustret som tidigare nämnts. Alla med samma mål.

Att vingården i internationell press redan knappa tio år efter grundandet anses vara en av de mest intressanta i Katalonien, ska ses som ett kvitto på att ansträngningarna och visionen värdesätts långt bortom Kataloniens gränser. Vinet Herencia Altés Garnatxa Negra, nyligen lanserat på svenska marknaden, blir därför ett närmast klockrent exempel på hur terroir och druva möts: mjukt rödbärig, friskt syrlig ton med fin balans och en mjuk, efterföljande längd i närmast medelhavskryddig stil.

Men trots kärleken till Terra Alta och den vackra miljön hittar vi De Haan och Altés närvaro även i Ribera del Duero, Kastilien León, ett område med fler olikheter än likheter. Tinto Fino, synonym till Tempranillo, är stjärnan i vingården, vi befinner på omkring 800 meter över havet i ett närmast extremklimat, inlandsorienterat med mycket kylslagna nätter. Annorlunda men ändå med samma vision, att hitta det specifika ursprunget. Valdaya heter bodegan från vilket det tillverkas två viner, Valdaya och prestigevinet Mirum. Druvorna plockas från en handfull mycket små vingårdar, den minsta är på endast 0,4 hektar, lika stort som en handbollsplan, och stockarna har en ålder på uppemot 70 år. Det handlar helt enkelt om en mycket småskalig produktion.

Ribera del Duero är ju att betrakta som ett av Spaniens både mest kända och bästa vindistrikt, även om vinmyndigheterna varit en smula slapphänta när det kommer till reglementering. Det har gjorts för mycket dåligt vin i området under ett tag. Men med den idé som finns bakom Valdayas viner, åter ursprung, tydlig selektering och viner med kvalitet i fokus, gör paret De Haan Altés vad de kan för att visa distriktets enorma potential.

Det handlar helt enkelt om en vision, att nyttja ursprunget, det unika, att vara selektiv och sätta kvalitet i fokus. Oavsett om vi befinner oss i Kataloniens inland eller Kastilien Leóns karga bergstrakter.

Det har De Haan Altés bevisat med råge.

Text: Johan Franco Cereceda
    Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

    Jag är under 25 år.